We use cookies on this site to improve the user experience and provide better services. More information Okay!
Menu

Motor vezérlő elektronikák

15/08/2017 01:09:44 PM

Előző cikkünkban kitárgyaltuk az elektromos motor típusait, és átbeszéltük mi-mit jelent. Ebben a részben motorhoz szorosan kapcsolódó termékeket, a elektromotor vezérlőket vagy más néven fordulatszám szabályókat nézzük át.

A motoroknál már átbeszéltük, de vezérlő elektronikáknál is fontos, ugy hogy megismétlem magam. A legalapabb csoportosításuk a következő:

— kefés (angolul Brush vagy még szokták Brushed-nak nevezni, vagy simán csak DC motornak az angol direct current után, ami magyarul az egyen áramot jelenzi)

— kefe nélküli (angolul Brushless, röviditve és utalva az egyen áramra BLDC)

— harmadik nagyobb elektromos motor kategória az AC vagyis alternativ current, magyarul váltakozó áram, köznyelvben csak váltóáram.

Felsorás nem tartalmaz minden lehetséges típust. 

Továbbá lehet a motorokat, így a vezérlőket is csoportosítani a mágnesesség szerint: állandó mágnesű (kisebb motorok általában azok) vagy elektromosan gerjesztettek. Kefés motorok sensorless-ek magyarúl szenzor nélküliek, míg a kefe nélküli motorok lehetnek sensorless vagy szenzoros. Ebben az eseteben elektromotorok nagy százalékában Hall sensorról beszélhetünk, a komolyabb motorok esetén sinusz illetve cosinus szenzorok.

BLDC vezérlőkből altalában 3 típus létezik:

  1. Sensorless, azaz szenzor nélküli, vagyis nincs hall szenzor a motorban.
  2. 60 fokos HALL szenzoros
  3. 120 fokos HALL szenzoros, altalában a legtöbb kefe nélküli motor ilyen.

A hall jeladós motorok 3 vastag (3 fazis) és 5 vékony (3 halll jel, 5v és föld) vezetékkel rendelkeznek. Nyilván a Sensorless motorok csak 3 vasatag vezetékkel, hiszen ott nincsenek hall szenzorok.